CALL FOR PAPERS: 32. Terveystaloustieteen päivä

14.10.2022

Terveystaloustieteen seura ry. järjestää Terveystaloustieteen päivän perjantaina 3. helmikuuta 2023. Tilaisuus järjestetään Biomedicum Helsingissä (Haartmaninkatu 8, Helsinki). 

Päivän teema on 

Päätöksenteon hajauttaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa: Tulisiko hyvinvointialueilla olla verotusoikeus? 

Vuoden 2023 Terveystaloustieteen päivässä arvioidaan sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusjärjestelmän kannustinvaikutuksia, tehokkuutta ja oikeudenmukaisuutta toimintansa ensi vuoden alusta aloittavilla hyvinvointialueilla. Päivän teemaan johdattelee keynote-puhuja Professori Joan Costa-i-Font LSE:stä (London School of Economics and Political Science) Iso-Britanniasta. Aamupäivän aikana sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusjärjestelmää arvioivat lisäksi Professori Mika Kortelainen Turun yliopistosta ja Työelämänprofessori Timo Viherkenttä Aalto yliopistosta. Keskustelua hyvinvointialueen verotusoikeudesta jatketaan iltapäivän paneelikeskustelussa, johon osallistuvat Kansanedustaja Elina Valtonen, Hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä ja Finanssineuvos Marja Paavonen. Paneelin puheenjohtajana toimii Tutkimuspäälikkö Liina-Kaisa Tynkkynen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. 

Hyvinvointialueiden rahoitus määräytyy valtion rahoituksen ja asiakas- ja käyttömaksujen perusteella. Sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitukseen vaikuttavat arvioitu palvelutarve ja kustannusten kasvu. Vuoden 2024 jälkeen palvelutarpeen kasvusta vain 80 prosenttia huomioidaan rahoituksessa, minkä toivotaan lisäävän palvelujärjestelmän tehokkuutta. Verotusoikeutta ensi vuoden alusta aloittavilla hyvinvointialueilla ei ole, vaikka ns. maakuntaveron järjestämismallien vaikutuksia onkin arvioitu laajasti. Terveystaloustieteen päivässä keskustellaan hyvinvointialueiden rahoitusmallin kannustinvaikutuksista, tehokkuudesta ja oikeudenmukaisuudesta sekä jatketaan keskustelua hyvinvointialueiden verotusoikeuden eduista ja haitoista.

 Perinteiseen tapaan Terveystaloustieteen päivän iltapäivässä esitellään uusinta suomalaista terveystaloustieteellistä tutkimusta. Tilaisuus on tarkoitettu kaikille terveystaloustieteestä kiinnostuneille.

Ilmoittautuminen tapahtumaan avataan marras-joulukuussa.


Call for papers!

Terveystaloustieteellistä tutkimusta tekeviä tutkijoita tai tutkijaryhmiä, jotka haluavat esitellä tilaisuudessa tutkimustuloksiaan pyydetään lähettämään esityksestään abstraktit (ks. kirjoitusohjeet liitteenä) viimeistään 25.11.2022 mennessä sähköpostitse osoitteeseen sihteeri@ttts.fi. Kaikki terveystaloustieteeseen liittyvät abstraktit ovat tervetulleita. Abstrakti voi olla suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen. Hyväksytyt abstraktit julkaistaan kootusti Terveystaloustieteen seuran internetsivulla.