Terveystaloustieteen päivä 2019

Terveystaloustieteen Seura järjesti Helsingissä perjantaina 1.2.2019 Terveystaloustieteen päivän teemalla

Sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio

SOTE-uudistuksen toteutuessa tulevaisuudessa maakunnat vastaavat sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä. Maakunnan vastuulle tulee myös yhteensovittaa asiakkaiden palvelut. Tavoitteena on vähentää asiakkaiden tarpeetonta palveluohjausta ja lisätä palvelujen kustannustehokkuutta ja vaikuttavuutta. Julkinen keskustelu palveluintegraation toteutumisesta ja sen potentiaalisesta vaikutuksesta toiminnan kustannustehokkuuteen on ollut puoleen ja toiseen vilkasta mutta osin vailla selkeitä perusteluja. Terveystaloustiede tarjoaa vastauksia myös tähän kysymykseen ja terveystaloustieteen päivässä paneudutaankin tänä vuonna ajankohtaiseen tutkimukseen sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiosta. 

Aamupäivän ohjelman aloitti Deputy Director, Dr. Jose-Luis Fernandez London School of Economics and Political Science käsittelemällä mm. integraation laatu- ja kustannusvaikutuksia kansainvälisen tutkimustiedon valossa. Jose-Luis Fernandezin esityksen jälkeen päivän pääteemaa kommentoi kolme suomalaista asiantuntijaa eri näkökulmista. Luona Oy:n toimitusjohtaja Milja Saksi edustaa yksityistä sektoria, Siun sote - Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen julkista sektoria ja Tampereen yliopiston professori ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arviointijohtaja Pekka Rissanen puolestaan sitoo keskustelun sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen ajankohtaiseen tilanteeseen. 

Iltapäivän ohjelmassa kysyttiin, mitä taloustieteen teoria ja menetelmät markkinoiden suunnittelusta voivat tarjota elinsiirtojen kohtaannon kysymyksiin käytännössä. Elinsiirtomarkkinoiden kysymyksiin johdattelivat professori Hannu Vartiainen Helsingin yliopistosta sekä professori Tommy Andersson Lundin yliopistosta. Kliinikon kommenttipuheenvuoron esitti professori Helena Isoniemi Helsingin yliopistosta ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä. 

Iltapäivän päättivät kaksi rinnakkaissessiota, joissa kuultiin abstraktien perusteella valittuja ajankohtaisia terveystaloustieteen tutkimuksia.


Vuoden 2019 Terveystaloustieteen päivän esitykset sekä abstraktikirja

Abstraktikirja 2019. (Julkari-linkki)

Materiaalit